• 0 Поддержать автора
  • Поделиться

Дневник мамы первоклассника

Fёkla   
VIP пользователь   
02 September 2012 70908 550

Лія

Заходил(а): 11.03.2017
Лія
Новичок
   02 September 2012
Цитата: #9475 Fёkla 02 September 2012, 09:20
Родителем первоклассника – это очень поучительный опыт.
Сдавая ребенка в школу, родители заметно преображаются. В один день они понимают, как беззаботно им раньше жилось.
Все начнется с ожидания: школа представляется неким монстром, проглатывающим вчерашнего детсадовца, и он оказывается в водовороте страстей, и только беззащитный хохолок на затылке дрожит от коридорных сквозняков и подзатыльника пробегавшего мимо старшеклассника. (Дневник мамы первоклассника).

Вот и прошел праздник - 1 сентября. Начинаются будни, уже завтра наши детки будут " грызть гранит науки". Предлагаю в этой теме обсуждать проблемы, с которым столкнутся новички и их родители, писать о достижениях наших первоклашек, делится опытом.

Всех с прошедшим 1 сентября!
Да, теперь суровые будни впереди.
Кидаю ссылки на интересные статьи по поводу первоклашек.
Ссылка - Первый раз в первый класс - можно бесплатно скачать Державний стандарт початкової освіти та додатки до нього.
Ссылка Урок бабочки или массовый загон шестилеток в школу начался...
Китиха

Китиха

Заходил(а): 18.04.2021
Район: Центральный
Телефон: 0675978483
Китиха
Модератор
   02 September 2012
Цитата: #9475 Лія 02 September 2012, 09:41

Всех с прошедшим 1 сентября!
Да, теперь суровые будни впереди.
Кидаю ссылки на интересные статьи по поводу первоклашек.
http://sekretiki7ya.ru/pervyiy-raz-v-pervyiy-klass/ - Первый раз в первый класс - можно бесплатно скачать Державний стандарт початкової освіти та додатки до нього.
http://prorektornauka.blogspot.com/2012/06/blog-post_11.html Урок бабочки или массовый загон шестилеток в школу начался...

Дякую за статті, вони мені стануть в нагоді, як буду переконувати чоловіка не віддавати дитину до школи в 5,11. Але мені здається з цього приводу потрібно окрему тему створити, чи вже є така
Ирина

Ирина

Заходил(а): 21.02.2018
Район: Ленинский - ЮТЗ
Телефон: 0987996800
Ирина
VIP пользователь
   02 September 2012
Я начну - у нас в понедельник три урока, первые три дня так будет, потом будет 4 и 5 уроков. Домашние задания буду выкладывать в интернете, чему я очень рада
Китиха

Китиха

Заходил(а): 18.04.2021
Телефон: 0675978483
Китиха
Модератор
   02 September 2012
Цитата: #9475 Ирина 02 September 2012, 10:26
Я начну - у нас в понедельник три урока, первые три дня так будет, потом будет 4 и 5 уроков. Домашние задания буду выкладывать в интернете, чему я очень рада

Ого!
Дикий Ёж

Дикий Ёж

Заходил(а): 30.07.2018
Район: Корабельный - Октябрьское
Телефон: ---
Дикий Ёж
VIP пользователь
   02 September 2012
у нас в первом классе в прошлом году было 4 дня в неделю по 4 урока, и 1 раз 5 уроков.
Счастливее многих я, тех, кто не знает что это такое -
когда обнимают 3 пары ручонок, 3 носика сладких,
целуешь, целуешь, целуешь 6 пяток,
3 попы, 6 щечек и 30 пар пальчиков
дочурки моей и сыночков двух, зайчиков!

Kori

Kori

Заходил(а): 26.04.2024
Район: Ленинский
Kori
Помощник на форуме
   02 September 2012
У нас первую неделю будет по 3 урока, вторую неделю по 4 и дальше по 4-5 уроков.
Мне всегда 18... Все остальное – стаж!
Счастье - это когда люди, которые вам не подходят...к вам не подходят...
moonsun

moonsun

Заходил(а): 20.10.2017
moonsun
VIP пользователь
   02 September 2012
Дозволю собі влізти з порадами. Це те, що ми постійно робили, і зараз результати подобаються і полегшують життя всім.
1) Вчити організовувати простір перед початком дій.
Перед початком виконання домашньої вправи з якогось предмету впевнитись, що все необхідне лежить на столі, а все зайве зсунути вбік чи прибрати від очей. Дитині важко не відволікатись, особливо, коли є, на що Отже, спочатку навчіть дитину зосереджуватись на потрібному, прибравши все зайве. А навичка ігнорувати зайве, коли його не вдається прибрати, це вже другий крок. Якщо це змішати, то багато хто з малечі просто буде нервувати, перенапружуватись і покаже нижчі за можливі результати.
2) Вчити робити завдання самостійно, підходити з запитаннями. Приділяйте увагу формулюванню самого запитання.
Якщо ви одразу привчите дитину, що уроки робите разом, то дитина просто не зрозуміє, коли одного дня треба буде чомусь працювати самостійно. Звичка формується одразу: чи сам на сам з книжками і зошитами, чи обов'язково з кимось, хто контролює і несе відповідальність за якість виконання ,а дитина просто механічно пише/говорить/повторює. Наголосіть на тому, що чернетки - це місце, де можна помилятись, щоб навчитись (помилятись - це один з нормальних і правильних, необхідних кроків під час навчання). Отже дитина має сама працювати у чернетці, підходячи (а не криком звати батьків до себе) до батьків з чіткими запитаннями. Не "я нічого не зрозумів, давай зробимо разом", а "я не зрозумів слово '...'", "я забув, як позначається приголосний" і т.д. Так дитина відокремлює те, що знає, від того, що не знає, і життя налагоджується Бо перемогти відчуття "я нічого не знаю, в мене нічого не виходить" майже неможливо, і ось з'ясувати відповіді на певні окремі чітко поставлені питання - легко і просто. Відповідаючи, спочатку шукайте, де це написано у підручнику чи посібнику, так ви привчите дитину користуватися літературою. Поясніть, що ви по-перше переглядаєте те, що виокремлено кольором, форматом, пктограмами - бо так у всіх навчальних книжках відзначають щось важливе: правила, закони і т.д. І коли дитині скажете самому предивитись підручик і знайти, вона вже не буде насагатись прочитати все від даних про тираж, крізь тексти завдань до омріяного правила
3) Вчити збирати речі по черзі, купками, а потім складати у рюкзак.
Збирати рюкзак має сама дитина. По-перше, це її речі, і слідкувати за ними має власник. По-друге, хто рюкзак склав, тот і знає, де і що там лежить. Першачок може хвилюватись і просто не помітити, що той зошит чи папірець там є, і скаже вчителю, що в нього чого цьогось немає, і буде працювати на підручних матеріалах а не так, як треба, ще й розплакатися може. По-третє, якщо дитина сама привчена складати речі вдома, то і в школі щось залишатися буде рідше. А якщо дитина привчена брати до рук рюкзак, в якому все з'явилося і склалося само, то після уроків, він просто візьме рюкзак і піде, не подивившись, що впало, що зім'ялося і т.д.
Щоб дитина не заплуталася, не забула нічого, кладе перед собою розклад, збирає в одну купку все для першого урока, потім поруч - все для другого і т.д. Якщо одне і те ж потрібно для декількох уроків (пенал, наприклад), то нехай просто по списку пальцем перевіряє, чи все є в пеналі для кожного наступного уроку. Поступово в пенал поврнеться лінійка, яка сховалася під чимось чи залишилась в альбомі, якийсь олівець і т.д. А вже потім всі ці пачки дитина має сама розкласти у рюкзак - зошити окремо, підручники окремо (ми не використовуємо теку для зошитів, бо це зайва вага), пенали, течки з папером і т.ін. З часом дитина привчиться на око визначати, чи все на місцях, чи все є, і це відбудеться досить швидко, якщо дитина розумітиме вище описану логіку слів "все зібрав".
4) Все, що вчиться на пам'ять, спочатку голосно читати, розібратися, щоб кожне слово та формулювання мало сенс, повторити, можна сбиватися на свої слова, щоб передати закладений у правило/вірш/розповідь сенс, а потім вже відточувати точність слів.
Часто на пам'ять просто зазубрюють набір звуків, при цьому використовується швидка поверхнева пам'ять, використовується зайва енергія, якість знань не змінюється в кращий бік. Тому перед тим, як вивчати вже саме на пам'ять, приділіть увагу розбору того, що треба вивчити. Що це, про що це, навіщо це Схему я одразу винесла в тезу.
Перемогла в собі толерастію. Відверто не поважаю тих, хто бажає нашим дітям і онукам того, від чого страждали наші батьки і діди. Зневагу проявляю у будь-який незаборонений законодавством і правилами форуму спосіб. Роблю це навмисно і з задоволенням.

Україні фактично оголошено війну. Кожний, хто підтримує словом і ділом країну-агресора, РФ, є військовим злочинцем. Ваша, зрадники, точку зору є підставою для неповаги, ненависті і всіх інших почуттів і дій, на які нормальний громадянин держави здатний до нападників і їхніх прибічників.

Fёkla

Заходил(а): 29.01.2018
Fёkla
VIP пользователь
   02 September 2012
А у нас всю неделю будет по 3 урока каждый день. И всю эту неделю не будет - физкультуры, хореографии, актерского мастерства, рисования и английского, так как эти предметы ведут др. учителя. Первая неделя - адаптации.
Завтра у нас - чтение, письмо и математика. Вообще математика 5 раз в неделю, 4 раза - стандарт, и 1 раз логика. После второго уроку обед.
Вопрос для опытных мам - если ребенок заболевает, как все происходит? сидите дома, готовите д.з?
Я отвечаю за то, что говорю, но не отвечаю за то, что вы слышите!
MamaMarusya

MamaMarusya

Заходил(а): 23.02.2017
MamaMarusya
Активный пользователь
   02 September 2012
если ребенок заболел, то как обычно, если температура-тогда поход к врачу, больничный или справка. но дз всегда узнавали у одноклассников и делали
Меняю все свои товары на вещи для девочки 9-10 лет или на фрукты или на что предложите! Торгуемся!!
moonsun

moonsun

moonsun
VIP пользователь
   02 September 2012
Цитата: #9475 Fёkla 02 September 2012, 19:41
А у нас всю неделю будет по 3 урока каждый день. И всю эту неделю не будет - физкультуры, хореографии, актерского мастерства, рисования и английского, так как эти предметы ведут др. учителя. Первая неделя - адаптации.
Завтра у нас - чтение, письмо и математика. Вообще математика 5 раз в неделю, 4 раза - стандарт, и 1 раз логика. После второго уроку обед.
Вопрос для опытных мам - если ребенок заболевает, как все происходит? сидите дома, готовите д.з?

Якщо менше трьох днів відсутні, то достатньо записки від батьків, далі - довідка. Ми завжди повністю висиджуємо дома, ще й кілька днів після одужання, щоб не експериментувати з повторними хвилями вірусу. Вчителька просить телефонувати і повідомляти, чому і як довго не буде дитини, дає поради на що звернути увагу у д/з. Саня робить всі завдання поступово протягом дня.
Перемогла в собі толерастію. Відверто не поважаю тих, хто бажає нашим дітям і онукам того, від чого страждали наші батьки і діди. Зневагу проявляю у будь-який незаборонений законодавством і правилами форуму спосіб. Роблю це навмисно і з задоволенням.

Україні фактично оголошено війну. Кожний, хто підтримує словом і ділом країну-агресора, РФ, є військовим злочинцем. Ваша, зрадники, точку зору є підставою для неповаги, ненависті і всіх інших почуттів і дій, на які нормальний громадянин держави здатний до нападників і їхніх прибічників.

Zemy

Zemy

Заходил(а): 12.04.2017
Zemy
VIP пользователь
   02 September 2012

Аля, огромное спасибо! Еще раз четко сформулировала и подтвердила мои догадки. В первый раз портфель я сложила сама, но дальше будем учиться собирать все сами.
С вечера приготовила всю одежду на завтра, вплоть до трусов, носков и резинок на голову - чтобы утром не тратить лишнее время на поиски чего-то необходимого. Тоже самое с портфелем, вплоть до водички и яблочка - все уже сложено.
Здесь был Зяма... А теперь ищите меня здесь https://zemychat.wordpress.com/
soft-dream

soft-dream

Заходил(а): 11.06.2017
Район: Центральный - Соляные
Телефон: +380930723901
soft-dream
VIP пользователь
   02 September 2012
Цитата: #9475 Китиха 02 September 2012, 10:02

Дякую за статті, вони мені стануть в нагоді, як буду переконувати чоловіка не віддавати дитину до школи в 5,11. Але мені здається з цього приводу потрібно окрему тему створити, чи вже є така

у нас таже проблема с меньшим...

Fёkla

Fёkla
VIP пользователь
   02 September 2012
Цитата: #9475 Zemy 02 September 2012, 20:48

Аля, огромное спасибо! Еще раз четко сформулировала и подтвердила мои догадки. В первый раз портфель я сложила сама, но дальше будем учиться собирать все сами.
С вечера приготовила всю одежду на завтра, вплоть до трусов, носков и резинок на голову - чтобы утром не тратить лишнее время на поиски чего-то необходимого. Тоже самое с портфелем, вплоть до водички и яблочка - все уже сложено.

мы тоже все приготовили, я эту неделю в отпуске, так что пока будем целую неделю тренироваться к 7.45 быть в школе
jmen_ka

jmen_ka

Заходил(а): 28.02.2020
jmen_ka
VIP пользователь
   02 September 2012
Вирішила сину зробити на перший тиждень бейджик, тому що дітей в класі 36 і вчильці дуже важко буде їх запом"ятати
Zemy

Zemy

Заходил(а): 12.04.2017
Zemy
VIP пользователь
   02 September 2012

У нас бейджи сделали централизованно одинаковые на весь класс - имя и класс - думаю так меньше шансов потеряться, и учительнице легче их запомнить.
Здесь был Зяма... А теперь ищите меня здесь https://zemychat.wordpress.com/
moonsun

moonsun

moonsun
VIP пользователь
   02 September 2012
Ще згадала дрібничку. Коли наприкінці учбового дня вчитель виводить дітей на вулицю, де стоять батьки, шукають своїх ті, кого вивели раніше, хтось когось кличе, хтось щось забув і намагається пробитись проти течії, дитина може не одразу побачити батьків, зорієнтуватись, куди йти.
Ми домовлялись зранку, що зустрічаємось ліворуч від оцієї лавочки, а потім вже звикли до нашого місця.хто перший вийшов, чи прийшов, той там спокійно стоїть поза натовпом і чекає.

Fёkla

Fёkla
VIP пользователь
   02 September 2012
Цитата: #9475 moonsun 02 September 2012, 21:50
Ще згадала дрібничку. Коли наприкінці учбового дня вчитель виводить дітей на вулицю, де стоять батьки, шукають своїх ті, кого вивели раніше, хтось когось кличе, хтось щось забув і намагається пробитись проти течії, дитина може не одразу побачити батьків, зорієнтуватись, куди йти.
Ми домовлялись зранку, що зустрічаємось ліворуч від оцієї лавочки, а потім вже звикли до нашого місця.хто перший вийшов, чи прийшов, той там спокійно стоїть поза натовпом і чекає.

Александра, спасибо за дельные советы , надеюсь и дальнейший ликбез для первоклашек и их родителей )))
moonsun

moonsun

moonsun
VIP пользователь
   02 September 2012
Цитата: #9475 Fёkla 02 September 2012, 21:53

Александра, спасибо за дельные советы , надеюсь и дальнейший ликбез для первоклашек и их родителей )))

Сподіваюсь, що не зайві, і не виглядають, як повчання Що ще згадаю, допишу. Та й ви пишіть про складності, незручності, впевнена, що ті, хто вже має мамсько-шкільний досвід, поділяться ним

Fёkla

Fёkla
VIP пользователь
   02 September 2012
Цитата: #9475 moonsun 02 September 2012, 21:57

Сподіваюсь, що не зайві, і не виглядають, як повчання Що ще згадаю, допишу. Та й ви пишіть про складності, незручності, впевнена, що ті, хто вже має мамсько-шкільний досвід, поділяться ним

Очень даже кстати, а то в голове каламбур
Просматривают эту тему:

Forum