• 0 Поддержать автора
  • Поделиться

Дневник мамы первоклассника

Fёkla   
VIP пользователь   
02 September 2012 70930 550
Zemy

Zemy

Заходил(а): 12.04.2017
Район: Ленинский - ЮТЗ
Zemy
VIP пользователь
   04 September 2012

Бедная Дашка, ничего, попробуй акцентировать ее внимание, что ошибаться может всякий, даже мама (вот не ту рубашку одела), главное признавать свои ошибки, исправлять по возможности и выносить положительный опыт из них.

У нас тоже не все гладко, вчера мелкая жаловалась, что сосед бузил, и шумел, и даже подрался. Сегодня вроде новый сосед - уже намного лучше, она с ним даже познакомилась, и осталась довольна соседством. Но жаловалась на какого-то мальчика из их класса, который на переменке пробежался и толкнул всех и каждого, и Соня упала, оч расстроилась, потому как сарафан был новый и так любовно выбран ей сегодня, чтобы одеть - и вдруг весь в пыли и грязи, причем просто так, на ровном месте. Мой тепличный ребенок жалуется, что толкаются, дерутся, кричат и наступают ей на ее туфельки

Касательно ее самой - я довольна, она ведет себя хорошо, активно на уроках, сегодня опять с медалькой пришла (их дают в обмен на 3-4 смайлика - их тоже заработать надо). Портфель собирает аккуратно, все на местах, большой пенал на 4 разворота держит в порядке как ей его выдали - все на местах. С одеждой аккуратна. Задания на дом делает с удовольствием, но пока их оч мало.

Очень устает, к вечеру уже никакая, вчера даже пыталась поплакать мне по любому поводу - но у нее еще и тренировки начались, конечно же тяжко так много и сразу.

Я и сама никакая, от этой беготни... и ранних подъемов - надеюсь втянусь.

Здесь был Зяма... А теперь ищите меня здесь https://zemychat.wordpress.com/

Fёkla

Заходил(а): 29.01.2018
Район: Ленинский
Fёkla
VIP пользователь
   04 September 2012
Даша тоже снимая белые носочки, рассказывала, что ей наступают на ноги и царапают туфли и пачкают носки ;) Надеюсь, что адаптация пройдет и наши детки будут как рыбы в воде.

Я отвечаю за то, что говорю, но не отвечаю за то, что вы слышите!
moonsun

moonsun

Заходил(а): 20.10.2017
Район: Центральный
moonsun
VIP пользователь
   04 September 2012
Цитата: #9475 Fёkla 04 September 2012, 14:00

да разукрашивали в тетради для письма, а сегодня рисовали квадратики и светофоры

А еще у нас сегодня первый эксцесс - вначале Даша не правильно нарисовала светофоры, не пропустила между ними клетки, после замечания учительницы так расстроилась, что расплакалась. Второй замечание выбило Дашу из колеи, учительница сделал замечание, что в школу нужно приходить не в светлом верхе, а именно в белом. Я просто такого пункта не слышала и одела ребенку блузку в голубенькую клеточку. И все - Даша вышла из школы с опухшими глазенками. И была в панике полной. Мне так стало ее жалко, что чуть сама не расплакалась. Вроде успокоила, и попросила учительницу замечания по поводу одежды говорить мне лично, а не ребенку.
Ну опытные мамочки, подскажите как научить ребенка спокойно реагировать на замечания.

І знову здрасьтє
Робота вчительки - навчити, якщо вона не робитиме зауважень, не виправлятиме, то ви не будете знати, що саме зробили не так, і не навчитесь робити вірно. Вона робить зауваження і виправляє вголос, бо не ти одна написала не так, не ти одна щось пропустила, просто в тебе в першої вона це помітила і сказала для всіх, щоб не повторювати десять разів пошепки кожному на вушко. Так і буде, вони в когось щось виправить вголос, ти в себе таку ж неточність побачиш і виправиш сама - час не згаяли і у всх все зроблено вірно.
Перемогла в собі толерастію. Відверто не поважаю тих, хто бажає нашим дітям і онукам того, від чого страждали наші батьки і діди. Зневагу проявляю у будь-який незаборонений законодавством і правилами форуму спосіб. Роблю це навмисно і з задоволенням.

Україні фактично оголошено війну. Кожний, хто підтримує словом і ділом країну-агресора, РФ, є військовим злочинцем. Ваша, зрадники, точку зору є підставою для неповаги, ненависті і всіх інших почуттів і дій, на які нормальний громадянин держави здатний до нападників і їхніх прибічників.

Zemy

Zemy

Zemy
VIP пользователь
   04 September 2012

Аля, а подскажи, пожалуйста, как помочь этому тепличному цветочку выжить в условиях далеких от парниковых - желательно так, чтобы она не опускалась на уровень драк, толкотни и обзываний, но и не была девочкой для битья?

Fёkla

Заходил(а): 29.01.2018
Fёkla
VIP пользователь
   04 September 2012
Цитата: #9475 moonsun 04 September 2012, 14:29

І знову здрасьтє
Робота вчительки - навчити, якщо вона не робитиме зауважень, не виправлятиме, то ви не будете знати, що саме зробили не так, і не навчитесь робити вірно. Вона робить зауваження і виправляє вголос, бо не ти одна написала не так, не ти одна щось пропустила, просто в тебе в першої вона це помітила і сказала для всіх, щоб не повторювати десять разів пошепки кожному на вушко. Так і буде, вони в когось щось виправить вголос, ти в себе таку ж неточність побачиш і виправиш сама - час не згаяли і у всх все зроблено вірно.

Спасибо Сашенька, бум работать в этом направлении
Я отвечаю за то, что говорю, но не отвечаю за то, что вы слышите!
moonsun

moonsun

moonsun
VIP пользователь
   04 September 2012
Цитата: #9475 Zemy 04 September 2012, 14:34

Аля, а подскажи, пожалуйста, как помочь этому тепличному цветочку выжить в условиях далеких от парниковых - желательно так, чтобы она не опускалась на уровень драк, толкотни и обзываний, но и не была девочкой для битья?

Тут дуже багато залежить від середовища і вчительки. Може статися так, що і не треба буде нічого робити, бо вчитель одразу поставить їм рамки прийнятної поведінки, привчить до правил співіснування у товаристві - в нас така вчителька зараз, я її готова на руках за це носити А може бути таке, що колектив буде формуватися сам по собі, і тут вже має значення, хто буде грати перші ролі. Так в нас було в попередньому класі, з я кого я Сашка перевела ще минулоріч. Там пояснювала Сані, що люди різні, кожен сам собі обирає правила, за якими існувати, навколо нього тоді такі ж і об'єднуються. Хочеш більше бійок і агресії навколо себе у житті - бійся сам, хочеш розуміння, спілкування і поваги - намагайся зрозуміти тих, хто поруч, пояснити свої дії, якщо починається конфлікт, поважай себе і оточуючих, але і бійок це не виключає бо є ті, які поки в носа не отримають, вуха і очі не розкриють - це вже вдало привчені до мови сили.
Давай кокрєтнЄє, що саме хвилює? Які прояви тепличності? Бо інакше - це цілий пласт філософії можна піднімати
Перемогла в собі толерастію. Відверто не поважаю тих, хто бажає нашим дітям і онукам того, від чого страждали наші батьки і діди. Зневагу проявляю у будь-який незаборонений законодавством і правилами форуму спосіб. Роблю це навмисно і з задоволенням.

Україні фактично оголошено війну. Кожний, хто підтримує словом і ділом країну-агресора, РФ, є військовим злочинцем. Ваша, зрадники, точку зору є підставою для неповаги, ненависті і всіх інших почуттів і дій, на які нормальний громадянин держави здатний до нападників і їхніх прибічників.

Zemy

Zemy

Zemy
VIP пользователь
   04 September 2012

Я писала выше - мой ребенок очень удивляется, что его могут толкнуть так чтобы он упал на пол - просто так, ради развлечения. Она с таким еще не сталкивалась. С ней всегда рядом была я (чтобы вовремя подстраховать и вмешаться), во дворе на площадке я часто ставила на место тех, кто переходил допустимые границы в играх (в том числе и своих детей), а тут меня рядом нет - вся надежда на опыт учителя, а ей бедной не сладко, столько мальчишек в классе, и многие даже 3-х минут спокойно высидеть не могут (возможно маленькие еще просто).
Тяпа

Тяпа

Заходил(а): 07.05.2024
Телефон: 099 050 8599
Тяпа
Хранитель форума
   04 September 2012
Цитата: #9475 moonsun 02 September 2012, 22:58

Я не про двічі написане завдання, а про мсце, де можна спробувати те, що викликає труднощі.
І не погоджусь, допомога і підтримка - це не те ж саме, що робити уроки разом. І я знаю безліч прикладів, коли це "я сам" все ніяк не наступає, а батьки вже ладні на луну вити З деякими уроками Саня приходить, ми їх повністю розбираємо, а пише вже в себе сам. Ви ж не тримали руку доньки, коли вона робила каліграфічні вправи, отже саме фізична присутність поруч не була ключем до успіху. Щоправда, я і до рукопису ставлюсь дуже пофігістично

А что делать, когда приходишь и видишь, что "самостоятельный" ребенок выписал загогулины, совершенно не заботясь, чтобы у них была прямая спина и стройная фигура, а нарисовал какие-то крендели? И самое главное и плохое - этот навык уже закрепился многократным повторением! Потом очень трудно переделывать и переучивать, а можно было обратить на это внимание еще в начале строки! А у нас еще часто было, что оставляю работать, а он все это время дурака валяет. Или сделает, но совсем не так, как нужно было!
Мне кажется, как раз в первое время родительское присутствие нужно, чтобы научить первоклашку учиться, привить навыки, а потом уже постепенно отправлять в самостоятельное плавание. Они всего этого еще не умеют.
Когда загоняют в угол, можно стать биссектрисой, опуститься до медианы, веря в то, что третьего не дано. А оно есть, и зовут её – высота. (с) А.Попов

¡иɯʎdʞ ин ʞɐʞ 'ɐнɔɐdʞǝdu qнεиЖ))

moonsun

moonsun

moonsun
VIP пользователь
   04 September 2012
Цитата: #9475 Zemy 04 September 2012, 15:03

Я писала выше - мой ребенок очень удивляется, что его могут толкнуть так чтобы он упал на пол - просто так, ради развлечения. Она с таким еще не сталкивалась. С ней всегда рядом была я (чтобы вовремя подстраховать и вмешаться), во дворе на площадке я часто ставила на место тех, кто переходил допустимые границы в играх (в том числе и своих детей), а тут меня рядом нет - вся надежда на опыт учителя, а ей бедной не сладко, столько мальчишек в классе, и многие даже 3-х минут спокойно высидеть не могут (возможно маленькие еще просто).

Дивимось навкруги - хтось поламав он той парканчик, хтось написав дрянь на чомусь, хтось пре без черги. Так, какого навкруги багато, люди бувають дуже дивними, краще це просто визнати як факт, іж воювати з вітряками.
Отже, перший крок - визнати, що люди різні, і далеко не для всіх зрозумілим є твоє бачення речей, як для тебе незрозуміло їхнє.
"Не стой под стрелой". Якщо вже стало видно, хто з таких "яскравих особистостей" опинився поруч, в одному класі ,то легше просто триматися подалі. Перевиховувати - справа невдячна, та й не твоя, отже, другий крок - турбуйся про власний спокій, безпеку і дистанцію, а не про когось з його тарганами.
Існують загальні равила, і ті, які намагаються нав'язати, "понятія", так би мовити. Цілком нормально, коли забіяк вгамовують їхні батьки та педагоги. Задовбаними з приводу поведінки дитини мають бути саме вони, а не всі оточуючи. Отже, якщо до тебе хтось сікається, то перший раз пояснюєш, що тобі не подобається така поведінка/дія/висловлювання, і наступного разу ти будеш змушена звернутись до вчителя з проханням це зупинити. "Не стучать" - це "понятія", юридичну відповідальність за дітей в школі несе вчитель, отже він має знати, що відбувається поза його очами, і доносити інформацію до батьків і адміністрації.
А для того, щоб формувати навколо себе приємне коло і зберігати звичну манеру спілкування, можна брати якісь цікавинки для розваг на перервах - розмальовки, одягалки, конструктори тощо. Ті дітки, кому подобається гратися і посміхатися, а не битися і підривати всіх навкруги, швидко об'єднаються навколо цікавого і нового.
Щодо "штовхнули, впала" - жартуючи привчи до фрази, а там і до відчуття трошки вже - "впала, встала, корону поправила і пішла далі королевою".

anny_

anny_

Заходил(а): 11.12.2014
anny_
Активный пользователь
   04 September 2012

+100
мы можем одно упражнение час писать (может и больше бы сидела, но тут уже я вмешиваюсь), а со мной, даже просто стоящей рядом, все делается в разы быстрее.
moonsun

moonsun

moonsun
VIP пользователь
   04 September 2012
Цитата: #9475 Тяпа 04 September 2012, 15:09

А что делать, когда приходишь и видишь, что "самостоятельный" ребенок выписал загогулины, совершенно не заботясь, чтобы у них была прямая спина и стройная фигура, а нарисовал какие-то крендели? И самое главное и плохое - этот навык уже закрепился многократным повторением! Потом очень трудно переделывать и переучивать, а можно было обратить на это внимание еще в начале строки! А у нас еще часто было, что оставляю работать, а он все это время дурака валяет. Или сделает, но совсем не так, как нужно было!
Мне кажется, как раз в первое время родительское присутствие нужно, чтобы научить первоклашку учиться, привить навыки, а потом уже постепенно отправлять в самостоятельное плавание. Они всего этого еще не умеют.

Ми парочку-тройку правильно вимальовували разом, коли я бачила, що Саня зрозумів, як писати, а не просто намагається перемалювати, йшов до себе і писав сам. У тому ж і справа, що поки батьки думають, що це "спочатку разом, а потім вже буде сам", дитина привчається, що уроки робляться всім гуртом, і перейти до самостійного виконання буває важко.
Я не кажу, що я ісина в останній інстанції, але в нас такий шлях спрацював, Саня майже відмінник, все робить самостійно, схожий досвід є і у інших батьків, які не мають проблем з "ми знову до піночі робили уроки", а в багатьох знайомих і однокласників, які спробували "спочатку разом", це спочатку затягнулося...
І ще для мене особисто дуже важливим є поняття відповідальності, тому ми привчаємо Сашка до неї при кожній ліпшій можливості.

Zemy

Zemy

Zemy
VIP пользователь
   04 September 2012

В принципе один в один ей именно это сегодня и объяснила по дороге со школы, что детки разные, что могут дергать и толкать - ее задача следить в первую очередь за своим поведением и безопасностью, отойти, не подходить, держаться в стороне от "ярких личностей". Что касается интересных развлечений мой ребенок прекрасно играет в конструктор, выбивало, настольный футбол, о чем взахлеб рассказывает после школы.

Спасибо, Аля, и дальше будем двигаться в этом направлении, просто школа есть школа - и тут уже не детки собранные по интересам как в спортивных секциях или как в частном садике по уровню достатка родителей - а общий "среднестатистический срез" из детей.
Дикий Ёж

Дикий Ёж

Заходил(а): 30.07.2018
Район: Корабельный - Октябрьское
Телефон: ---
Дикий Ёж
VIP пользователь
   04 September 2012
У меня дочка тоже спокойная, и в начале школы неоднократно жаловалась на мальчишек, а иногда и на некоторых девочек. Была проблема, когда ее, как образцовую девочку, посадили хулиганом, который доводил ее до слез и не давал ей нормально работать - подталкивал под руку, когда она писала, пинал под партой, пачкал вещи... Тогда я пришла в школу и потребовала от учительницы пересадить его от моей дочки. У нас в основном спокойные дети на перемене играют настольными играми, рисуют, разукрашивают и тд, а уже буйные гоняют в коридоре. Так сложились уже свои компании по досугу. Ну и опыт общения с каждым из детей постепенно приходит у ребенка. Потом все постепенно встанет на свои места. Пока учитель присматривается к детям, а дети друг к другу... Еще никто толком не знает, чего ожидать друг от друга. Дальше уже все будет под контролем - учитель должен понять, на каких детей обращать свое внимание и внимание родителей.
Счастливее многих я, тех, кто не знает что это такое -
когда обнимают 3 пары ручонок, 3 носика сладких,
целуешь, целуешь, целуешь 6 пяток,
3 попы, 6 щечек и 30 пар пальчиков
дочурки моей и сыночков двух, зайчиков!

Лучик

Лучик

Заходил(а): 09.12.2017
Лучик
VIP пользователь
   05 September 2012

капец((( представляю...я даже в старших классах слезами реагировала на замечания... касательно формы

воооот ключевое..после вашего поста папа наш тоже "как это? он же еще не может!" и т.д. по тексту...
на что я ему так же ответила...что помощь первоначальная нужна (а не так как в саду папа мог и подрисовать за сына)))))))))...и главное, чтоб эта помощь НЕ затянулась...а просто невидимо поддерживалась...
а то у нас такой пацан..очень быстро реагирует фразами "я не умею..я не знаю"
Заказы: Amazon, Walmart, Childrenplace, Mattel, 6pm,  Sierra и другие американские сайты/t1803 Бандлер http://viktusyaluch.bunddler.com
Синий бублик

Синий бублик

Заходил(а): 25.06.2018
Синий бублик
VIP пользователь
   05 September 2012
у моей средней дочки привычка говорить "не умею, не знаю, не получится", я ей прислала такую картинку, мы ее часто вспоминаем и упоминаем, действует!)) даже стала убирать в комнате игрушки, а то раньше было-не получится))
возможно, кому-то тоже поможет)
moonsun

moonsun

moonsun
VIP пользователь
   05 September 2012
Кльова картинка! Заховала в архів

jozh

jozh

Заходил(а): 17.12.2013
jozh
VIP пользователь
   05 September 2012
Цитата: #9475 anny_ 02 September 2012, 22:43

Нам учительница сказала "Никаких черновиков!", хотя многие в классе пользуются, но я по опыту 1-го класса убедилась, что с первого раза чаще лучше выходит, чем после черновика. Хотя, наверное, дети разные и учителя разные.

Хочу обратить внимание мамочек-первоклашек: первое время все-таки делайте уроки с детками. Вы успеете приучить их к самостоятельности чуть позже, но сейчас, когда для них все новое, им нужна Ваша поддержка и помощь. Лично я своим стремлением воспитать самостоятельную ученицу упустила почерк. В 4 четверти сидела с ней каждый вечер, пока более ли менее "выписались", а если бы сидела сразу, то возможно понадобилось бы меньше усилий.
Опять же, они все приходят к "Я - сам!" и тогда даже проконтролировать становится проблематично

В нас є залізне правило - зразу після школи перевдягнулися, пообідали (крім днів, коли в школі наїлися недавно, і обідати не буде), і півгодини відпочинку без навантаження на мозок та без спілкування. Тихенько полежати чи навіть подрімати можна, за бажанням.
А далі діти самі собі вирішують, коли краще їм зробити домашні завдання, залежить і від гуртків на цей день, і від настрою та самопочуття, і від якихось інших справ, і від кількості тих завдань. Інколи перепитую годин в шість-сім вечора, як там справи з домашками, але це більше як нагадування йде.

І ще одна порада: привчайте дітей зразу робити домашню роботу не "на завтра", а "що сьогодні задали". Починаючи з тих, що на завтра, щоб у випадку чого можна було залишити решту на наступні дні. Це привчає до більшої організованості та планування тижневого навантаження, наприклад, у дні гуртків можна мінімум уроків буде зробити, або коли погане самопочуття, або ж коли багато задали - то "розмазати" ці домашки на кілька днів, а коли більш-менш вільний день - то навпаки, поробити все наперед, щоб звільнити наступні дні.
Порядок виконання: спочатку легшу (для розкачки) чи спочатку важчу (поки ще не стомився) чи спочатку що подобається, або що не дуже подобається, це вже індивідуально з дитиною подивіться, це кому як краще.

Також у нас залізне правило - після 21-00 (взимку після 20-00) ніяких уроків, іде підготовка до сну, і в 22-00 (взимку в 21-00) строго відбій. Навіть якщо завтра найважливіша контрольна у світі і взагалі дуже сувора вчителька. Не зробив - все, значить, не зробив. Отримає наганяй від вчительки, і наступного дня за уроки згадає раніше.
А затягування до опівночі - це фактично підписатися на те, що так і буде до кінця школи. Бо коли пізно ввечері мозок напружується, та ще й до того пізніше спати лягати, то дитина не висипається, значить, вранці втомлена, звідси на уроках буде неуважною, що там вчитель говорить - до свідомості не дійде, при виконанні нової домашньої роботи почне плутатися, звідси знову затягування до опівночі, і так по колу знов і знов. Розірвати це коло можна тільки різким припиненням пізнього виконання уроків.

Окремі листочки для дрібних черкань - нормально. Але коли дитина повністю виконує всю домашню роботу на чорновику, а потім начисто переписує - це ненормально. Я он старшу до сих пір не можу повністю відучити так робити, а в неї вже доходить до маразму в цьому плані - пише на чорновику, і на самому чорновику окремо на полях або на іншому листочку виконує ті самі дрібні черкання, щоб не виправляти у чорновику; а ще буває, коли на півдорозі ту задачу з математики почне на чорновику, а потім все зачеркне, і заново на тому ж чорновику починає з самого початку. Зайве витрачання часу (разів у два більше, ніж треба для нормальної роботи) - це найменша біда при такому підході. Гірше, коли формується така собі відокремленість - ось тут я роблю як попало, а потім бездумно переписую. І дуже боюся помилитися. І пишу що попало, так, аби "вгадати", не включаючи розум.

Ні, не встигнете привчити потім. Цього "потім" ніколи не настане з таким підходом. Якраз 1-ше вересня - це 100%-на мотивація самої дитини, що вона вже доросліша, самостійна, школярик, а отже, в першу чергу несе сама відповідальність за своє навчання та інші супутні шкільні речі. Мама/тато можуть трошки допомагати, звісно, але строго на другому плані, це треба чітко тримати цей статус. Звісно, спочатку не все буде виходити, можуть і зошити в школу забувати, і домашню роботу зробити, тощо, але краще хай у першому класі відчують на собі всі ці наслідки (бо ж сам перший клас і є по суті таким, ще адаптаційним, навіть оцінок не виставляють), ніж у п'ятому чи десятому.
Страшно - це коли ти вбиваєш в собі Людину. Не можна керуватись страхом, коли вирішується твоя доля.
Ставлюся з відвертим презирством до будь-кого, хто підтримує нинішній владний режим хоча б за допомогою слів типу "всі вони однакові" або вірою в телевізійні новини.
Не жалію і не співчуваю тим, хто трясучись робить проти власної совісті те, що велено зверху, оправдуючись тяжкою долею чи необхідністю зберегти роботу.
Я не повинна жити за правилами тих, хто продав і далі продає майбутнє наших дітей за гречку або за свій страх. І тим паче не повинна їх за це поважати.
Покинула форум, бо не хочу більше годувати тролів, та ще й за підтримки модератором.
alisa

alisa

Заходил(а): 15.07.2023
alisa
мати-єхидна
   05 September 2012
Мені здається, нема універсальних підходів.
Всі діти різні. Комусь треба вірша вчити три дні, а комусь раз прочитати перед тим, як вийти розповідати і все. Над кимось треба сидіти, щоб прочитав 3 сторінки, а хтось всі підручники ще в першій чверті перечитав від початку до кінця.
Тому кожен шукає свій підхід до власної дитині і знаходить його. Або не шукає і тоді не знаходить. Чужим розумом не проживеш.
Не твоя вина – що ти батька свого син
А твоя біда – не вміти бути ним
Дикий Ёж

Дикий Ёж

Заходил(а): 30.07.2018
Район: Корабельный - Октябрьское
Телефон: ---
Дикий Ёж
VIP пользователь
   05 September 2012
А мы делаем уроки именно на завтра, а не все, что задано. Делаем часть до секции, если что не доделали - после. Сначала все письменные, на вечер оставляем устные. Но у нас стих учится минут за 10, а иногда она уже из школы приходит и знает его наизусть, ну и читает быстро и запоминает сразу. Так что с устными я вообще не заморачиваюсь.
Счастливее многих я, тех, кто не знает что это такое -
когда обнимают 3 пары ручонок, 3 носика сладких,
целуешь, целуешь, целуешь 6 пяток,
3 попы, 6 щечек и 30 пар пальчиков
дочурки моей и сыночков двух, зайчиков!

Katrin

Katrin

Заходил(а): 23.02.2020
Katrin
VIP пользователь
   05 September 2012
Цитата: #9475 jozh 05 September 2012, 12:34

В нас є залізне правило - зразу після школи перевдягнулися, пообідали (крім днів, коли в школі наїлися недавно, і обідати не буде), і півгодини відпочинку без навантаження на мозок та без спілкування. Тихенько полежати чи навіть подрімати можна, за бажанням.
А далі діти самі собі вирішують, коли краще їм зробити домашні завдання, залежить і від гуртків на цей день, і від настрою та самопочуття, і від якихось інших справ, і від кількості тих завдань. Інколи перепитую годин в шість-сім вечора, як там справи з домашками, але це більше як нагадування йде.

І ще одна порада: привчайте дітей зразу робити домашню роботу не "на завтра", а "що сьогодні задали". Починаючи з тих, що на завтра, щоб у випадку чого можна було залишити решту на наступні дні. Це привчає до більшої організованості та планування тижневого навантаження, наприклад, у дні гуртків можна мінімум уроків буде зробити, або коли погане самопочуття, або ж коли багато задали - то "розмазати" ці домашки на кілька днів, а коли більш-менш вільний день - то навпаки, поробити все наперед, щоб звільнити наступні дні.
Порядок виконання: спочатку легшу (для розкачки) чи спочатку важчу (поки ще не стомився) чи спочатку що подобається, або що не дуже подобається, це вже індивідуально з дитиною подивіться, це кому як краще.

Також у нас залізне правило - після 21-00 (взимку після 20-00) ніяких уроків, іде підготовка до сну, і в 22-00 (взимку в 21-00) строго відбій. Навіть якщо завтра найважливіша контрольна у світі і взагалі дуже сувора вчителька. Не зробив - все, значить, не зробив. Отримає наганяй від вчительки, і наступного дня за уроки згадає раніше.
А затягування до опівночі - це фактично підписатися на те, що так і буде до кінця школи. Бо коли пізно ввечері мозок напружується, та ще й до того пізніше спати лягати, то дитина не висипається, значить, вранці втомлена, звідси на уроках буде неуважною, що там вчитель говорить - до свідомості не дійде, при виконанні нової домашньої роботи почне плутатися, звідси знову затягування до опівночі, і так по колу знов і знов. Розірвати це коло можна тільки різким припиненням пізнього виконання уроків.

Окремі листочки для дрібних черкань - нормально. Але коли дитина повністю виконує всю домашню роботу на чорновику, а потім начисто переписує - це ненормально. Я он старшу до сих пір не можу повністю відучити так робити, а в неї вже доходить до маразму в цьому плані - пише на чорновику, і на самому чорновику окремо на полях або на іншому листочку виконує ті самі дрібні черкання, щоб не виправляти у чорновику; а ще буває, коли на півдорозі ту задачу з математики почне на чорновику, а потім все зачеркне, і заново на тому ж чорновику починає з самого початку. Зайве витрачання часу (разів у два більше, ніж треба для нормальної роботи) - це найменша біда при такому підході. Гірше, коли формується така собі відокремленість - ось тут я роблю як попало, а потім бездумно переписую. І дуже боюся помилитися. І пишу що попало, так, аби "вгадати", не включаючи розум.

Ні, не встигнете привчити потім. Цього "потім" ніколи не настане з таким підходом. Якраз 1-ше вересня - це 100%-на мотивація самої дитини, що вона вже доросліша, самостійна, школярик, а отже, в першу чергу несе сама відповідальність за своє навчання та інші супутні шкільні речі. Мама/тато можуть трошки допомагати, звісно, але строго на другому плані, це треба чітко тримати цей статус. Звісно, спочатку не все буде виходити, можуть і зошити в школу забувати, і домашню роботу зробити, тощо, але краще хай у першому класі відчують на собі всі ці наслідки (бо ж сам перший клас і є по суті таким, ще адаптаційним, навіть оцінок не виставляють), ніж у п'ятому чи десятому.

Не пугайте народ Вашими педагогическими талантами!

Не знаю, конечно, как у меня ребенок вообще до 9 класса доучился. Я прямо себя мачехой чувствую.
В первом классе уроки делали вместе.
Со второго класса английский и математику с репетитором, остальное сама.
И вы знаете - выросла самостоятельная, даже слишком.

До сих пор карточки, рисунки, вышиванки, вязанки всякие я делаю. У ребенка просто нет времени.
Не все учителя нормально объясняют, чтобы после урока можно было самим задание сделать.

Природоведение и остальные подобного плана - это вообще жах. Я интернет по полдня рыла,чтобы просто плюсик в той клеточке поставить. И это в начальной школе))). Учебники не совпадали с рабочими тетрадями. То есть, нужно было очень долго работать с дополнительной литературой, а для первоклашки-пятиклашки - это тяжело, и в конце концов вредно.

Мечты сбываются
Просматривают эту тему:

Forum