• 0 Поддержать автора
  • Поделиться

Мы- украинцы?

Машка-Степашка   
Silver   
10 September 2009 37169 438

Анюта_80

Заходил(а): 21.03.2017
Анюта_80
VIP пользователь
   25 January 2013
Цитата: #1397 moonsun 25 January 2013, 12:27
 А його не буде в нащадка дворян, панів, ремісників, церковників, яких катували, знищували, викидали вночі в чому були з маєтків, щоб загинули на морозі, збиралися розстріляти, але не встигли і т.д., т.д., т.д. Історія родини аж ніяк не корелює з тим, що знову намагаються повернути як курс історії в школі, я не хочу, щоб і це покоління моєї родини не знало правди, вивчало замість неї сопливу казочку, а потім як обухом по голові отримувало правду і зі сльозами листало старовинні папери, чудом частково збережені.
Александра, спасибо за пост. понятна идея. Понятны чувства, связанные с историей семьи. У меня вопрос... но ведь были люди, которые как в песне "кто был никем тот станет всем". я не говорю про тех, кто выгонял, расстреливал.. а про тех, кто не имел возможности, скажем, даже мечтать об образовании..а случилось... ведь их история, действительно возможно, похожа на сказку...
и эти люди ведь тоже украинцы.. Как с ними? как с их историей-правдой?

Если у Вас и седьмой блин получился комом, к черту блины! Пеките комочки!
alisa

alisa

Заходил(а): 15.07.2023
Район: Центральный
alisa
мати-єхидна
   25 January 2013
Цитата: #1397 Анюта_80 25 January 2013, 13:38
Александра, спасибо за пост. понятна идея. Понятны чувства, связанные с историей семьи. У меня вопрос... но ведь были люди, которые как в песне "кто был никем тот станет всем". я не говорю про тех, кто выгонял, расстреливал.. а про тех, кто не имел возможности, скажем, даже мечтать об образовании..а случилось... ведь их история, действительно возможно, похожа на сказку...

Я Вас не хочу розчарувати, але хто був ніким, той ніким і залишився. 

Селяни в СРСР довгий час були фактично на правах рабів. В них не було паспортів до якогось там року. Працювали за харчі по суті.
Єдина освіта, на яку могли розраховувати їх діти - аграрна, щоб повернулись і продовжували працювати. І без різниці, наскільки ти талановитий. 

Мої бабуся та дідусь були тими, хто по типу "став всім". Все, що вони отримали - можливість працювати, працювати і ще раз працювати. Море, екскурсії, нові горизонти, відпочинок хоча б раз на рік - це все не про них. Робота на полі, робота вдома, черги за всім, пусті полиці магазинів (я пам"ятаю ці магазини - просто феєрично).
Ви дійсно вважаєте, що це "все" і що це "можливості"?

Не твоя вина – що ти батька свого син
А твоя біда – не вміти бути ним
moonsun

moonsun

Заходил(а): 20.10.2017
moonsun
VIP пользователь
   25 January 2013

В радянській пропаганді правди було дуже мало. Хто хотів чимось стати до революції, той мав на це шанси. Згадайте сахарозаводчиків Терещенків - нормальні собі бізнесмени, які отримали статус дворянства вже потім, фактично купивши його як символ, зараз так острови та яхти купують. І таких прикладів - вагон. Прадід мого чоловіка починав помічником коваля, а потім мав величезну каретну майстерню, двір, майже весь квартал на корабелів був у його розпорядженні, там же жила і величезна родина. До нього з сіл надсилали дітей родичі, тут вони жили в нього на утриманні, навчались - хтось в нього ремісництву, хтось - в гімназіях, хтось при церкві, ще був дім для працівників і їхніх родин, всіх одинаків годувала його дружина(пані експлуататорша, якщо вірити радянській теорії стосунків у тому суспільстві), допомагала з пранням і ремонтом одягу теж вона. Так, вони були заможні, але вони були заможні працівники, а не ледарі-експлуататори, як малювали в наших букварях. Вони не народилися, а стали заможними, бо просто працювали. А після жовтневого перевороту всі стали бідними за виключенням горстки "батьків і дідусів народів".
Обіцяючи подолати бідність, подолали багацтво, а потім взялися за культури і мови тих народів, яким "пощастило" потрапити у те рабство-братство. Отак я це бачу.
Зараз ми собі отримали точну кальку - спочатку "економічні реформи" aka "покращення", а тепер от освіта... Нікого не лякає очікуване продовження?
Перемогла в собі толерастію. Відверто не поважаю тих, хто бажає нашим дітям і онукам того, від чого страждали наші батьки і діди. Зневагу проявляю у будь-який незаборонений законодавством і правилами форуму спосіб. Роблю це навмисно і з задоволенням.

Україні фактично оголошено війну. Кожний, хто підтримує словом і ділом країну-агресора, РФ, є військовим злочинцем. Ваша, зрадники, точку зору є підставою для неповаги, ненависті і всіх інших почуттів і дій, на які нормальний громадянин держави здатний до нападників і їхніх прибічників.

Анюта_80

Анюта_80
VIP пользователь
   25 January 2013
Цитата: #1397 alisa 25 January 2013, 13:48
Я Вас не хочу розчарувати, але хто був ніким, той ніким і залишився. 

Селяни в СРСР довгий час були фактично на правах рабів. В них не було паспортів до якогось там року. Працювали за харчі по суті.
Єдина освіта, на яку могли розраховувати їх діти - аграрна, щоб повернулись і продовжували працювати. І без різниці, наскільки ти талановитий. 

Мої бабуся та дідусь були тими, хто по типу "став всім". Все, що вони отримали - можливість працювати, працювати і ще раз працювати. Море, екскурсії, нові горизонти, відпочинок хоча б раз на рік - це все не про них. Робота на полі, робота вдома, черги за всім, пусті полиці магазинів (я пам"ятаю ці магазини - просто феєрично).
Ви дійсно вважаєте, що це "все" і що це "можливості"?

не может такого такого, чтоб все жили так, как Вы описали.
Были люди, которые ехали учиться, оставались в городах, или в города ехали их дети..и из вот той жизни, которую Вы описали.. получали возможность жить по-другому...пусть с пустыми полками (но видать-не в этом счастье было).
"Феерией"- то для многих  как раз стало когда все появилось - а купить не за что...
и не хочу Вас тоже разочаровывать... но многие хорошо живущие сейчас, это те кто получили возможности тогда и хорошо реализовавшие то что имели в 90-00 ые...
поэтому Ваш комментарий понятен, было и такое но я немного о другом спрашивала.
Конфетти

Конфетти

Заходил(а): 29.05.2024
Телефон: 0936515763
Конфетти
VIP пользователь
   25 January 2013
прочитала на аналитическом львовском ресурсе призыв на будущей переписи населения указывать национальность не украинец, а галичанин/галичанка...

http://zaxid.net/blogs/showBlog.do?zapisatis_galichanami&objectId=1275266

Конфетти

Конфетти

Заходил(а): 29.05.2024
Телефон: 0936515763
Конфетти
VIP пользователь
   25 January 2013

история - это информация, а,значит,возможность управлять, поэтому давно забыты исторические факты, в ходу только их интерпретация, а она ой какая разная...
Китиха

Китиха

Заходил(а): 18.04.2021
Телефон: 0675978483
Китиха
Модератор
   25 January 2013
Цитата: #1397 Анюта_80 25 January 2013, 14:43
Наведіть приклад, будь ласка, щоб було зрозуміліше
alisa

alisa

alisa
мати-єхидна
   25 January 2013
Были люди, которые ехали учиться, оставались в городах, или в города ехали их дети..и из вот той жизни, которую Вы описали.. получали возможность жить по-другому...пусть с пустыми полками (но видать-не в этом счастье было).
"Феерией"- то для многих  как раз стало когда все появилось - а купить не за что...
и не хочу Вас тоже разочаровывать... но многие хорошо живущие сейчас, это те кто получили возможности тогда и хорошо реализовавшие то что имели в 90-00 ые...
Ви із всього тексту тільки магазин побачили????
Він там був просто для повноти картини. 

Можливості? Я вже писала, в нашій родині був геніальний дядько, мамин двоюрідний брат. Його батька вбили під час війни, мати жила в забитому селі, а він був реально талановитим. Ну от буває таке, коли талант видно. Хотів йти в медицину. А зась йому, бо він з села. 
Пішов в сільхгосп., так став науковцем, свого часу був наймолодшим доктором наук срср, все життя присвятив науці та викладав. Але ж вибрати йому сферу не дали. Це всі можливості? А чого б він досяг без обмежень?

Насправді серед нас навіть нема тих, хто це застав. Ці люди або дуже старі, або їх вже нема. А ми судимо про срср та його історію із спогадів дитинства. 

moonsun

moonsun

moonsun
VIP пользователь
   25 January 2013
Цитата: #1397 alisa 25 January 2013, 14:56
Ці люди або дуже старі, або їх вже нема. А ми судимо про срср та його історію із спогадів дитинства. 

В мене за стінкою сусід 20 року народження, молодший в родині. Вони жили на Алтаї, в них було таке господарство, що навіть своя залізна дорога була, щоб транспортувати з полів на млин.
До них прийшли пролетарії, викинули родину у снігову пустелю, вижили за рахунок того, що чоловіки ходили на ведмідя з рогатиною.
Вони селяни, в них дворян і поруч не пробігало ніколи, але все своє життя сусід мав перепони через походження. І хоча досяг у професійній сфері непоганого успіху, але на верхні щаблі ніколи, звісно, не призначали, нач.відділа був, а навіть заступником директора - зась, хоча фахівець висококласний. Він дуже ображається, коли думають, що він за комуністів голосує, каже, що не такий дурний, їх він вже бачив і нікому не побажає.
Перемогла в собі толерастію. Відверто не поважаю тих, хто бажає нашим дітям і онукам того, від чого страждали наші батьки і діди. Зневагу проявляю у будь-який незаборонений законодавством і правилами форуму спосіб. Роблю це навмисно і з задоволенням.

Україні фактично оголошено війну. Кожний, хто підтримує словом і ділом країну-агресора, РФ, є військовим злочинцем. Ваша, зрадники, точку зору є підставою для неповаги, ненависті і всіх інших почуттів і дій, на які нормальний громадянин держави здатний до нападників і їхніх прибічників.

Анюта_80

Анюта_80
VIP пользователь
   25 January 2013
Цитата: #1397 moonsun 25 January 2013, 14:36
Вони не народилися, а стали заможними, бо просто працювали. А після жовтневого перевороту всі стали бідними за виключенням горстки "батьків і дідусів народів".
Обіцяючи подолати бідність, подолали багацтво, а потім взялися за культури і мови тих народів, яким "пощастило" потрапити у те рабство-братство. Отак я це бачу.
Зараз ми собі отримали точну кальку - спочатку "економічні реформи" aka "покращення", а тепер от освіта... Нікого не лякає очікуване продовження?
Так я тоже так вижу.. только по сравнению к своей истории, которая случилась чуть позже...
Пусть моя бабушка не стала богатым в понимании дом=машина... но она из маленького села уехала, выучилась, жила в городе, растила детей и даже преподавала в ВУЗе.. она стала жить лучше..и мои родители тоже жили уже по-другому...
Поэтому меня обижает, (помните, Вы мне объяснили про чувства :)) когда дискуссии тут на форуме в рамках...(НУ воспринимаю я их так, и не только я),  вот все что было последние лет 50-60 кошмар просто...и совсем не история..и никаких исторических последствий не имело.. и все кто думает по другому ну, скажем, какие-то не такие...

И чтоб вернуться в тему Вашего поста, я за то, чтобы за мои и Ваши деньги, как налогоплательщиков, действительно преподавали историю корректно, освящая  заставляли наших детей думать, оценивать взвешивать..  а самое главное, чтобы вне школы, вне урока дети всегда могли допускать мысль в голову - что нельзя все мерять однозначно.

п.с Александра, спасибо за беседу. Вынуждена идти качать сына :) у нас время отдыхать :))
moonsun

moonsun

moonsun
VIP пользователь
   25 January 2013
Цитата: #1397 Анюта_80 25 January 2013, 15:19
Так я тоже так вижу.. только по сравнению к своей истории, которая случилась чуть позже...
Пусть моя бабушка не стала богатым в понимании дом=машина... но она из маленького села уехала, выучилась, жила в городе, растила детей и даже преподавала в ВУЗе.. она стала жить лучше..и мои родители тоже жили уже по-другому...
Поэтому меня обижает, (помните, Вы мне объяснили про чувства :)) когда дискуссии тут на форуме в рамках...(НУ воспринимаю я их так, и не только я),  вот все что было последние лет 50-60 кошмар просто...и совсем не история..и никаких исторических последствий не имело.. и все кто думает по другому ну, скажем, какие-то не такие...

И чтоб вернуться в тему Вашего поста, я за то, чтобы за мои и Ваши деньги, как налогоплательщиков, действительно преподавали историю корректно, освящая  заставляли наших детей думать, оценивать взвешивать..  а самое главное, чтобы вне школы, вне урока дети всегда могли допускать мысль в голову - что нельзя все мерять однозначно.

п.с Александра, спасибо за беседу. Вынуждена идти качать сына :) у нас время отдыхать :))
Качайте і відпочивайте :) Я поки ще ремарочку додам. Якби йшлося просто про зміну ладу тоді, то можна з різних боків довго і спокійно роздивлятись. Але вбивали, знищували, брхали і змішували з попелом мільйонами... Немає цьому виправдання і неможна це забувати.

alisa

alisa

alisa
мати-єхидна
   25 January 2013

А Ви не думали, що якби історія йшла своїм ходом, без комуняк, то ми б зараз все-таки краще жили?
Ну так суто теоретично. Ті ж штати в 30-х роках минулого сторіччя мали стільки проблем, але ж вичухались. 
Китиха

Китиха

Заходил(а): 18.04.2021
Телефон: 0675978483
Китиха
Модератор
   25 January 2013

Кошмаром була перша половина двадцятого століття. Друга якраз була "розвинутим соціалізмом з соціальними гарантіями", за якими багато хто скучає й досі і я розумію чому. Але це не привид забувати втоплення селянськх бунтів в крові, голодомор, кріпацтво по суті селян і війну.

І я не дуже розумію, якщо ваша бабушка була розумною, активною людиною, то хіба вона не отримала б освіту при капіталістичному устрої незалежної України, якби Червона армія свого часу не вирішила відбити-таки Київ? Чи в загниваючій Гамериці лише сини олігархів освіту отримують? Я чомусь не думаю, що Ваша бабуся була такою беспомічною, що лише завдяки Радянській владі вона стала людиною. А ректором ВНЗ ставав розумний чи член партії? А зараз все точно так відбувається.

І між іншим, будинок-машина - це багацтво з погляду радянської людиниі на жаль мого сучасника, але ніяк не з погляду того ж європейця. Для нього це норма. То, може, пофантазуємо, що було якби не...
Beretta

Beretta

Заходил(а): 01.02.2018
Район: Ленинский
Телефон: 0990233710
Beretta
Gold
   25 January 2013
Цитата: #1397 alisa 25 January 2013, 15:39
А Ви не думали, що якби історія йшла своїм ходом, без комуняк, то ми б зараз все-таки краще жили?
Ну так суто теоретично. Ті ж штати в 30-х роках минулого сторіччя мали стільки проблем, але ж вичухались. 
п"ятачок ))) 
jozh

jozh

Заходил(а): 17.12.2013
jozh
VIP пользователь
   25 January 2013
Цитата: #1397 Beretta 25 January 2013, 15:48
Або згнили б у концтаборах Німеччини, бо істиних арійців серед нас малувато... 

Мені цікаво було б почитати європейських істориків з їх поглядом на Другу Всесвітню. Але щось раніше не спадало на думку :) 
Або я втратила нитку розмови, або Ви плутаєте революцію та другу світову війну...
Страшно - це коли ти вбиваєш в собі Людину. Не можна керуватись страхом, коли вирішується твоя доля.
Ставлюся з відвертим презирством до будь-кого, хто підтримує нинішній владний режим хоча б за допомогою слів типу "всі вони однакові" або вірою в телевізійні новини.
Не жалію і не співчуваю тим, хто трясучись робить проти власної совісті те, що велено зверху, оправдуючись тяжкою долею чи необхідністю зберегти роботу.
Я не повинна жити за правилами тих, хто продав і далі продає майбутнє наших дітей за гречку або за свій страх. І тим паче не повинна їх за це поважати.
Покинула форум, бо не хочу більше годувати тролів, та ще й за підтримки модератором.
Beretta

Beretta

Beretta
Gold
   25 January 2013
Вибачте, але 90 вже минули майже 20 років тому))) А тим, хто зараз заробляє, від 25 років. То вже пізненько валити все на 90. Заробляє вище середнього той, хто працює не з 9 до 18, а з самовіддачею та певною метою. 
Beretta

Beretta

Beretta
Gold
   25 January 2013
Цитата: #1397 jozh 25 January 2013, 15:51
Або я втратила нитку розмови, або Ви плутаєте революцію та другу світову війну...
Ага, я не туди п"ятачок вставила))))))))))) 
moonsun

moonsun

moonsun
VIP пользователь
   25 January 2013
Цитата: #1397 Beretta 25 January 2013, 15:48
Або згнили б у концтаборах Німеччини, бо істиних арійців серед нас малувато... 

Мені цікаво було б почитати європейських істориків з їх поглядом на Другу Всесвітню. Але щось раніше не спадало на думку :) 
Або не мав би Гітлер змоги закопувувати військове обладнання в СРСР та тренувати своїх льотчиків на його території, бо не було б пакту Ріббентропа-Молотова, не було б величезного монстра, який підтримував би розвиток військових сил іншого монстра, якому це було заборонено після Першої Світової...

alisa

alisa

alisa
мати-єхидна
   25 January 2013
Так, в історії "якби" може призвести до будь-яких наслідків. 
Ну просто завжди варіантів багато і як показала практика, комунізм до добра особливо нікого не довів. В масштабах країни, звісно. 

Анюта_80

Анюта_80
VIP пользователь
   27 January 2013
Цитата: #1397 Beretta 25 January 2013, 15:51
Вибачте, але 90 вже минули майже 20 років тому))) А тим, хто зараз заробляє, від 25 років. То вже пізненько валити все на 90. Заробляє вище середнього той, хто працює не з 9 до 18, а з самовіддачею та певною метою. 
))) і таке вже зараз є (це я про вік від 25). Моя сестра Вашого віку, Ви навіть знайомі, здається мені.. Так от я завжди кажу, 5 літ різниці, але які різні.

Але ж багато ще, на мій погляд, з 90.. тих, хто мав доступ до деяких ресурсів той мав стартовий капітал, та їхні діти зараз керують цим.
я не кажу, що це погано, бо вони працювали, якщо 20 років розвивають свої справи.
я просто кажу, що таке є. (тобто не валю на 90).

Про самовіддачу :) це мені знайомо, в мене 15 літ офіційного стажу з розкладом роботи від початку - і до скільки можешь.
Правда, заробила собі на декретну відпустку. Поки маю можливість посидіти вдома.. Не знаю чи на довго, але поки дома :))) . Соррі за офф.
Просматривают эту тему:

Forum