Вода і молоко не підходить, або вершкове масло, або просто вершки. І тільки на водяній бані.
Праліне десь в темі про десерти, але без пошуку його нереально знайти. Мені легше ще раз скинути тут рецепт.
Головне в процесі - точно дотриматись пропорцій. На кожні 10 грам шоколаду 8,9 грама води. Тобто на плитку 100 грам треба взяти 89 грам води. Відміряти треба якомога точніше.
Чорний шоколад і воду розтопити і розмішати до однорідної маси в металевій мисці або маленькій каструлі. В велику миску налити дуже холодної води (я наливала з крану, вона там зараз 8 С, але взагалі бажано додати льоду). В велику миску із холодною водою поставити миску із шоколадом і почати збивати. Збивати доведеться недовго, маса почне світлішати і густіти. Збиваємо до бажаної консистенції і швидко перекладаємо туди, де вона нам потрібна. Якщо збивати трохи довше то вона стане як праліне.
Отриманий мус має яскраво виражений шоколадний смак (ну я б здивувалась якби мав інший )))) і ніжну структуру, його можна зберігати в холодильнику, він не розшаровується.
Якщо щось вийшло не так - його можна розтопити і збити ще раз ))
Ось така текстура виходить.
Пізніше я робила такий мус із вишневим сиропом, то смак дуже цікавий. Гадаю, можна воду замінити будь-яким сиропом, який пасує до шоколаду.
До речі, якщо під час змішування шоколаду та води маса звернеться, то треба розтопити шоколад і починати збивати, все буде нормально. В перший раз я думала, що точно нічого не вийде, але ні. Можна збивати без холодної води та льоду, просто збивати доведеться довше, бо все-таки йому треба час, щоб охолонути.