Цитата: Ссылка (31 Октябрь 2014 18:19)
Меня раздражает такое понятие как проводки. Не понимаю этой необходимости посещать могилы раз в году в определенный день. Почему этого нельзя делать тогда, когда есть желание? Почему все скопом идут это делать через неделю после пасхи захватив с собой кучу китайской пластмассы?
Ну, споживання їжі на кладовищі мене теж не надихає, але в проводках я особисто бачу сенс.
Я вже писала колись, що це дуже просто - є такий день на рік, коли вся родина відкладає усі справи і йде, їде, летить чи пливе до могил пращурів. Це чудова традиція, як на мене, яка дає змогу родині зібратись разом. Під словом родина я маю на увазі велику родину, рід - бабусі-дідусі, тітки-дядьки, двоюрідні-троюрідні брати-сестри. Усі знають, що саме в цей день в них кожен рік є плани на поїздку. Не треба ні про що домовлятись, ні з ким узгоджувати дату. Усі і так знають, що саме в цей день, кожен рік, вони поїдуть туди, де знайшли останній притулок рідні люди, де їх чекає родина, на малу Батьківщину. Хіба це погано?
А піти на кладовище, до рідних окремо, не з нагоди проводків ніхто ж не забороняє. Власне, люди так і роблять, на роковини смерті, на річницю дня народження, коли бувають в рідному місті, якщо живуть не там, наприклад. Ну, або коли є бажання.