- 0 Поддержать автора
-
Тема закрыта: Украинский и русский языки в Украине и России
VIP пользователь
02 февраля 2010
37410
486
alisa
Награды:
alisa
Имя: alisa Группа: мати-єхидна Сообщений: 18417 Регистрация: 22.10.2009 Заходил(а): 15.07.2023 |
Місто: Николаев Район: Центральный |
alisa
мати-єхидна
15 сентября 2010 Ви бачите в мене проблеми з володінням українською мовою? Я здивована, мені здавалось що моя українська на дуже пристойному рівні.
Я це привела як приклад того що знання мови ніяк не залежить від того викладають її в школі чи ні.
До речі коли я йшла в школу у 80-х роках в мене в місті не було ЖОДНОГО класу (не то що школи) з українською мовою навчання, тобто вибору в моїх батьків не було. А в Миколаєві були у 80-х роках школи з навчанням на українській мові?
Так хто і як визначає "чисту" мову? Що це взагалі за термін такий? Які книжки? Хто писав?
І чому ніхто не панікує з того приводу що в розмовному американському англійському вже мабуть і саме поняття артиклю зникло.
Більш того я навіть не проти суржику, я теж з нього починала. Власне української (а точніше саме суржику) мене навчили бабуся та дід, а вдосконалила я свою українську вже в університеті.
Не твоя вина – що ти батька свого син
А твоя біда – не вміти бути ним
Черника
Родина:
Черника
Имя: Алёна Группа: VIP пользователь Сообщений: 3708 Регистрация: 07.01.2011 Заходил(а): 14.07.2018 |
Місто: Николаев Район: Ленинский Телефон: 21-66-77 |
Черника
VIP пользователь
16 сентября 2010 Цитата: #2570 alisa 15 сентября 2010, 20:36
Ви бачите в мене проблеми з володінням українською мовою? Я здивована, мені здавалось що моя українська на дуже пристойному рівні.
Я це привела як приклад того що знання мови ніяк не залежить від того викладають її в школі чи ні.
До речі коли я йшла в школу у 80-х роках в мене в місті не було ЖОДНОГО класу (не то що школи) з українською мовою навчання, тобто вибору в моїх батьків не було. А в Миколаєві були у 80-х роках школи з навчанням на українській мові?
Так хто і як визначає "чисту" мову? Що це взагалі за термін такий? Які книжки? Хто писав?
І чому ніхто не панікує з того приводу що в розмовному американському англійському вже мабуть і саме поняття артиклю зникло.
Більш того я навіть не проти суржику, я теж з нього починала. Власне української (а точніше саме суржику) мене навчили бабуся та дід, а вдосконалила я свою українську вже в університеті.
Для меня чистоту украинского языка определяют украинские писатели и поэты: Леся Украинка, Тарас Шевченко, Павел Тычина, Иван Франко и т.д.
Черника несет в себе множество
уникальных свойств и главные
из них - способность
восстанавливать многие функции
организма и мощно
противодействовать старению.
Поэтому я такая молодая и красивая
dina_barta
Родина:
Награды:
dina_barta
Имя: Діна Группа: VIP пользователь Сообщений: 9401 Регистрация: 05.11.2009 Заходил(а): 17.01.2021 |
Місто: Николаев Район: Центральный - Соляные Телефон: 063-28-78-444 (viber) |
dina_barta
VIP пользователь
16 сентября 2010
Шевченко и Франко можете из списка вычеркивать)))
Последнего особенно странно видеть в списке носителей "чистого" языка после такого:
Конечно же, речь идет о литературном языке))) Просто его почему-то называют "чистым". Напомню, что объем понятия " язык художественной литературы" не тождественен объему понятия "литературный язык" oka:
Последнего особенно странно видеть в списке носителей "чистого" языка после такого:
Конечно же, речь идет о литературном языке))) Просто его почему-то называют "чистым". Напомню, что объем понятия " язык художественной литературы" не тождественен объему понятия "литературный язык" oka:
ya_maritanna
Имя: ya_maritanna Группа: Активный пользователь Сообщений: 691 Регистрация: 22.02.2010 Заходил(а): 01.03.2021 |
Місто: Николаев Район: Корабельный - Октябрьское |
ya_maritanna
Активный пользователь
16 сентября 2010 Цитата: #2570 alisa 15 сентября 2010, 20:36
Ви бачите в мене проблеми з володінням українською мовою? Я здивована, мені здавалось що моя українська на дуже пристойному рівні.
А Вы сами поинтерисуйтесь, что за книжки. Побольше узнаете о предмете, о котором спорите oka:
alisa
Награды:
alisa
Имя: alisa Группа: мати-єхидна Сообщений: 18417 Регистрация: 22.10.2009 Заходил(а): 15.07.2023 |
alisa
мати-єхидна
16 сентября 2010 Таке пишуть коли відповісти немає чого.
Я б не питала у Вас якби стикалась з подібною літературою. Нема чіткого визначення що вважати "чистою" українською мовою, і нема книжки яка б ставила чіткі кордони між конкретним діалектом і "чистою" мовою. Хіба що словник чи правопис, але в них інші цілі.
А ще мене вражає як люди за будь-якої нагоди тицяють що ніхто не знає української, а при цьому постійно роблять помилки, користуючись мовою яку вважають рідною. Може треба за собою в першу чергу дивитись?
jmen_ka
Родина:
Награды:
jmen_ka
Имя: jmen_ka Группа: VIP пользователь Сообщений: 3306 Регистрация: 30.10.2009 Заходил(а): 28.02.2020 |
jmen_ka
VIP пользователь
16 сентября 2010
доречі російською "чистою" теж мало хто вже розмовляє, додається купа українських, англійських слів, але всі слідкують лише за чистотою української мови.
ingochka
Награды:
ingochka
Имя: ingochka Группа: VIP пользователь Сообщений: 3095 Регистрация: 09.12.2009 Заходил(а): 29.02.2024 |
Місто: Николаев Район: Корабельный - Октябрьское Телефон: 0637857350 |
ingochka
VIP пользователь
16 сентября 2010 Цитата: #2570 ya_maritanna 15 сентября 2010, 18:58По-моему, разница между диалектами и чистым языком очевидна. Если нет, почитайте книжки на заданную тему.
Ваши проблемы с украинским не надо сваливать на бывшее государство. Это проблема конкретной школы. В большинстве школ таких проблем не было.
Чистый язык, это в смысле литературный язык?
И какие же книжки вы советуете всем нам почитать?поделитесь опытом
dina_barta
Родина:
Награды:
dina_barta
Имя: Діна Группа: VIP пользователь Сообщений: 9401 Регистрация: 05.11.2009 Заходил(а): 17.01.2021 |
dina_barta
VIP пользователь
16 сентября 2010
Инга, не прикалывайтесь. Мне тоже смешно, но я же сдерживаюсь))))
ingochka
Награды:
ingochka
Имя: ingochka Группа: VIP пользователь Сообщений: 3095 Регистрация: 09.12.2009 Заходил(а): 29.02.2024 |
Місто: Николаев Район: Корабельный - Октябрьское Телефон: 0637857350 |
ingochka
VIP пользователь
16 сентября 2010 Цитата: #2570 dina_barta 16 сентября 2010, 14:58Инга, не прикалывайтесь. Мне тоже смешно, но я же сдерживаюсь))))
Я несколько раз редактировала свое сообщение, чтобы быть корректной.
Но просто меня удивляет, как можно вот так вступать в дискуссию, не владея даже элементарной терминологией
dina_barta
Родина:
Награды:
dina_barta
dina_barta
VIP пользователь
16 сентября 2010
кто на это будет обращать внимание? И перечитывать всю тему тоже не будет...
ya_maritanna
Имя: ya_maritanna Группа: Активный пользователь Сообщений: 691 Регистрация: 22.02.2010 Заходил(а): 01.03.2021 |
Місто: Николаев Район: Корабельный - Октябрьское |
ya_maritanna
Активный пользователь
16 сентября 2010
Знаете, бывает такой ))
Beretta
Родина:
Награды:
Beretta
Имя: Beretta Группа: Gold Сообщений: 5268 Регистрация: 12.03.2010 Заходил(а): 01.02.2018 |
Місто: Район: Ленинский Телефон: 0990233710 |
Beretta
Gold
16 сентября 2010
И так, достаем дневники и пишем домашнее задание:
1)Ярцева, Лингвистический энциклопедический словарь.
Выписать значение терминов диалект, говор, наречие, суржик, литературный язык, язык художественной литературы, пиджин, препиджин, койне.
2) Виноградов В. А., Коваль А. И., Порхомовский В. Я. Социолингвистическая типология: Язык и общество; Типология коммуникативных сред; Генерализация коммуникативных сред и др. : Монография Изд. 2-е, испр., доп. М.: ЛКИ, 2008.
Составить краткий конспект.
1)Ярцева, Лингвистический энциклопедический словарь.
Выписать значение терминов диалект, говор, наречие, суржик, литературный язык, язык художественной литературы, пиджин, препиджин, койне.
2) Виноградов В. А., Коваль А. И., Порхомовский В. Я. Социолингвистическая типология: Язык и общество; Типология коммуникативных сред; Генерализация коммуникативных сред и др. : Монография Изд. 2-е, испр., доп. М.: ЛКИ, 2008.
Составить краткий конспект.
alisa
Награды:
alisa
alisa
мати-єхидна
16 сентября 2010
А там, в цих книжках буде чітко написано що вважати "чистою" українською? А що, взагалі є такий термін "чиста" мова? Просто цікаво. А то всі хто українською не спілкуються так багато про неї знають, дивує мене це...
Отакої, Вам смішно, а я тут на порозі геніального відкриття. Я маю шанс нарешті дізнатись що ж таке ця загадкова "чиста мова" і чому тільки українська повинна бути такою, а до інших мов таких претензій не висувають.
Отакої, Вам смішно, а я тут на порозі геніального відкриття. Я маю шанс нарешті дізнатись що ж таке ця загадкова "чиста мова" і чому тільки українська повинна бути такою, а до інших мов таких претензій не висувають.
Narcisska
Имя: Группа: Пользователь Сообщений: 54 Регистрация: 05.09.2010 Заходил(а): 19.11.2016 |
Місто: Район: Корабельный - Октябрьское |
Narcisska
Пользователь
16 сентября 2010 Цитата: #2570 alisa 15 сентября 2010, 17:00
Не бачила я ярих націоналістів які б не володіли мовою, а націоналістів я бачила досить багато.
Мої батьки не писали ніякої заяви, але з 5-го класу фактично українська мова в мене не викладалась, а до 5-го і предмету такого не було. Це не заважає мені вільно володіти рідною мовою. Так чому це заважає комусь вивчати російську, якщо він вважає її рідною, я зрозуміти не можу.
Ну, це Ви загнули. У всій країні одиниці говорять на гарній українській... В Миколаєві почути гарну українську можна не так часто, але в Центральній та Західній Україні - вона всюди.
Ой, вот уж не стоит... Западная Украина - это типичный польский акцент.
Родина литературного украинского языка - это Полтавщина, да будет всем известно. То, чем так гордятся на Западной Украине (особенно устная речь) - это украинский язык с огромной примесью польского, чистотой языка там и не пахнет
alisa
Награды:
alisa
alisa
мати-єхидна
16 сентября 2010 о, це щось нове. До цього були діалекти і "чиста" мова, а тепер додався ще й "акцент".
А я все життя думала що Київщина, Черкащина, Запоріжжя і так далі теж не російською говорили.
А вони не пишаються, вони просто розмовляють і все.
Може Ви ще висунете власну версію що ж таке "чиста мова"?
Діна, ще трохи і в мене матеріалу на дисертацію вистачить по "чистоті" української мови.
Narcisska
Имя: Группа: Пользователь Сообщений: 54 Регистрация: 05.09.2010 Заходил(а): 19.11.2016 |
Narcisska
Пользователь
16 сентября 2010
кстати, по вопросу об изучении языка в школе.
Тут говорили о том, что его притесняли и не разрешали в советские времена изучать.
Так в наше время, насколько мне известно, в украинских школах русский язык тоже НЕ изучают в обязательном порядке. Английский - изучают, а русский - факультатив! Потом мы удивляемся, почему дети неграмотно говорят на русском и пишут так же. А почему язык, на котором дома у большинства говорят, не имеет права быть изучаемым?
Тут говорили о том, что его притесняли и не разрешали в советские времена изучать.
Так в наше время, насколько мне известно, в украинских школах русский язык тоже НЕ изучают в обязательном порядке. Английский - изучают, а русский - факультатив! Потом мы удивляемся, почему дети неграмотно говорят на русском и пишут так же. А почему язык, на котором дома у большинства говорят, не имеет права быть изучаемым?
Narcisska
Narcisska
Пользователь
16 сентября 2010 Цитата: #2570 alisa 16 сентября 2010, 22:43
о, це щось нове. До цього були діалекти і "чиста" мова, а тепер додався ще й "акцент".
А я все життя думала що Київщина, Черкащина, Запоріжжя і так далі теж не російською говорили.
А вони не пишаються, вони просто розмовляють і все.
Може Ви ще висунете власну версію що ж таке "чиста мова"?
Діна, ще трохи і в мене матеріалу на дисертацію вистачить по "чистоті" української мови.
Українською відповім: називайте як вам зручно. Але це типове польське звучання. Зміщені наголоси і т.д.
Говорили, так. Але мова, яку прийнято вважати літературною (в інституті і школі вивчала теорію в такому вигляді), з'явилася на Полтавщині. Хто незгодний і має докази - прошу.
Ні, не буду. Я не літературознавець, але мене дратує, коли суржик (до речі поняття "суржик" стосується лише російських домішок у мові) засуджують за майже невірність рідній мові, а польський "присмак" вважається нормою і ознакою істинної українськості і патріотизму.
Beretta
Родина:
Награды:
Beretta
Имя: Beretta Группа: Gold Сообщений: 5268 Регистрация: 12.03.2010 Заходил(а): 01.02.2018 |
Місто: Район: Ленинский Телефон: 0990233710 |
Beretta
Gold
16 сентября 2010 Цитата: #2570 alisa 16 сентября 2010, 22:20А там, в цих книжках буде чітко написано що вважати "чистою" українською? А що, взагалі є такий термін "чиста" мова? Просто цікаво. А то всі хто українською не спілкуються так багато про неї знають, дивує мене це...
Нет, в них такого не написано. Термина такого нет. Но есть языковая норма и узус, Вы же это отрицать не будете?
А что, пропуски дают только тем, кто пишет по-украински на форуме?
К тому же, язык, характерный для Полтавской области, является эталоном украинского языка. Это в других книгах написано.
alisa
Награды:
alisa
alisa
мати-єхидна
16 сентября 2010 Де це написано?
Ну в такому випадку Ви не читали теми, щодо суржику я висловилась кількома постами раніше, тому Ваше звернення саме до мене нелогічне. Я сприймаю і люблю українську в усіх її проявах - від суржику до "польського акценту", головне щоб людина прагнула говорити рідною мовою, а не цуралась її.
Narcisska
Narcisska
Пользователь
16 сентября 2010 Цитата: #2570 alisa 16 сентября 2010, 23:01
Де це написано?
Ну в такому випадку Ви не читали теми, щодо суржику я висловилась кількома постами раніше, тому Ваше звернення саме до мене нелогічне. Я сприймаю і люблю українську в усіх її проявах - від суржику до "польського акценту", головне щоб людина прагнула говорити рідною мовою, а не цуралась її.
Котляревський відновив літературну українську мову у друкованих творах. Написано у підручниках. Я знаю, що підручники теж не абсолют істини, але загальноприйнята і наразі доведена думка з цього приводу - саме така.
Так, не повністю читала. До Вас особисто претензії не висувала, і щодо "прагнення": як бачите, вільно спілкуюся українською, вважаю її рідною нарівні із російською, не цураюся спілкуватися із людьми, які нею розмовляють зі мною. Нічого поганого не бачу в тому, що у побуті склалася звичка говорити російською. Головне для мене - що я знаю обидві досконало, пишу без помилок і можу цим пишатися.
Просматривают эту тему:
Новини
-
14 Сентября
-
10 Сентября
-
19 Июля
-
02 Июля
-
01 Июня