• 0 Поддержать автора
  • Поделиться

Тема закрыта: Украинский и русский языки в Украине и России

Черника   
VIP пользователь   
02 февраля 2010 37408 486
alisa

alisa

Заходил(а): 15.07.2023
Місто: Николаев
Район: Центральный
alisa
мати-єхидна
   15 сентября 2010

Ви бачите в мене проблеми з володінням українською мовою? Я здивована, мені здавалось що моя українська на дуже пристойному рівні.
Я це привела як приклад того що знання мови ніяк не залежить від того викладають її в школі чи ні.

До речі коли я йшла в школу у 80-х роках в мене в місті не було ЖОДНОГО класу (не то що школи) з українською мовою навчання, тобто вибору в моїх батьків не було. А в Миколаєві були у 80-х роках школи з навчанням на українській мові?

Так хто і як визначає "чисту" мову? Що це взагалі за термін такий? Які книжки? Хто писав?
І чому ніхто не панікує з того приводу що в розмовному американському англійському вже мабуть і саме поняття артиклю зникло.
Більш того я навіть не проти суржику, я теж з нього починала. Власне української (а точніше саме суржику) мене навчили бабуся та дід, а вдосконалила я свою українську вже в університеті.
Не твоя вина – що ти батька свого син
А твоя біда – не вміти бути ним
Черника

Черника

Заходил(а): 14.07.2018
Район: Ленинский
Телефон: 21-66-77
Черника
VIP пользователь
   16 сентября 2010
Цитата: #2570 alisa 15 сентября 2010, 20:36

Ви бачите в мене проблеми з володінням українською мовою? Я здивована, мені здавалось що моя українська на дуже пристойному рівні.
Я це привела як приклад того що знання мови ніяк не залежить від того викладають її в школі чи ні.

До речі коли я йшла в школу у 80-х роках в мене в місті не було ЖОДНОГО класу (не то що школи) з українською мовою навчання, тобто вибору в моїх батьків не було. А в Миколаєві були у 80-х роках школи з навчанням на українській мові?

Так хто і як визначає "чисту" мову? Що це взагалі за термін такий? Які книжки? Хто писав?
І чому ніхто не панікує з того приводу що в розмовному американському англійському вже мабуть і саме поняття артиклю зникло.
Більш того я навіть не проти суржику, я теж з нього починала. Власне української (а точніше саме суржику) мене навчили бабуся та дід, а вдосконалила я свою українську вже в університеті.

Для меня чистоту украинского языка определяют украинские писатели и поэты: Леся Украинка, Тарас Шевченко, Павел Тычина, Иван Франко и т.д.
Черника несет в себе множество уникальных свойств и главные из них - способность восстанавливать многие функции организма и мощно противодействовать старению. Поэтому я такая молодая и красивая
dina_barta

dina_barta

Заходил(а): 17.01.2021
Район: Центральный - Соляные
Телефон: 063-28-78-444 (viber)
dina_barta
VIP пользователь
   16 сентября 2010
Шевченко и Франко можете из списка вычеркивать)))
Последнего особенно странно видеть в списке носителей "чистого" языка после такого:

Конечно же, речь идет о литературном языке))) Просто его почему-то называют "чистым". Напомню, что объем понятия " язык художественной литературы" не тождественен объему понятия "литературный язык" oka:

ya_maritanna

Заходил(а): 01.03.2021
Район: Корабельный - Октябрьское
ya_maritanna
Активный пользователь
   16 сентября 2010
Цитата: #2570 alisa 15 сентября 2010, 20:36

А Вы сами поинтерисуйтесь, что за книжки. Побольше узнаете о предмете, о котором спорите oka:
alisa

alisa

alisa
мати-єхидна
   16 сентября 2010

Таке пишуть коли відповісти немає чого.
Я б не питала у Вас якби стикалась з подібною літературою. Нема чіткого визначення що вважати "чистою" українською мовою, і нема книжки яка б ставила чіткі кордони між конкретним діалектом і "чистою" мовою. Хіба що словник чи правопис, але в них інші цілі.

А ще мене вражає як люди за будь-якої нагоди тицяють що ніхто не знає української, а при цьому постійно роблять помилки, користуючись мовою яку вважають рідною. Може треба за собою в першу чергу дивитись?
jmen_ka

jmen_ka

Заходил(а): 28.02.2020
jmen_ka
VIP пользователь
   16 сентября 2010
доречі російською "чистою" теж мало хто вже розмовляє, додається купа українських, англійських слів, але всі слідкують лише за чистотою української мови.
ingochka

ingochka

Заходил(а): 29.02.2024
Телефон: 0637857350
ingochka
VIP пользователь
   16 сентября 2010
Цитата: #2570 ya_maritanna 15 сентября 2010, 18:58
По-моему, разница между диалектами и чистым языком очевидна. Если нет, почитайте книжки на заданную тему.

Ваши проблемы с украинским не надо сваливать на бывшее государство. Это проблема конкретной школы. В большинстве школ таких проблем не было.

Чистый язык, это в смысле литературный язык?
И какие же книжки вы советуете всем нам почитать?поделитесь опытом
dina_barta

dina_barta

dina_barta
VIP пользователь
   16 сентября 2010
Инга, не прикалывайтесь. Мне тоже смешно, но я же сдерживаюсь))))
ingochka

ingochka

Заходил(а): 29.02.2024
Телефон: 0637857350
ingochka
VIP пользователь
   16 сентября 2010
Цитата: #2570 dina_barta 16 сентября 2010, 14:58
Инга, не прикалывайтесь. Мне тоже смешно, но я же сдерживаюсь))))

Я несколько раз редактировала свое сообщение, чтобы быть корректной.
Но просто меня удивляет, как можно вот так вступать в дискуссию, не владея даже элементарной терминологией
dina_barta

dina_barta

dina_barta
VIP пользователь
   16 сентября 2010
кто на это будет обращать внимание? И перечитывать всю тему тоже не будет...

ya_maritanna

Заходил(а): 01.03.2021
ya_maritanna
Активный пользователь
   16 сентября 2010
Знаете, бывает такой ))
Beretta

Beretta

Заходил(а): 01.02.2018
Місто:
Телефон: 0990233710
Beretta
Gold
   16 сентября 2010
И так, достаем дневники и пишем домашнее задание:
1)Ярцева, Лингвистический энциклопедический словарь.
Выписать значение терминов диалект, говор, наречие, суржик, литературный язык, язык художественной литературы, пиджин, препиджин, койне.
2) Виноградов В. А., Коваль А. И., Порхомовский В. Я. Социолингвистическая типология: Язык и общество; Типология коммуникативных сред; Генерализация коммуникативных сред и др. : Монография Изд. 2-е, испр., доп. М.: ЛКИ, 2008.
Составить краткий конспект.
alisa

alisa

alisa
мати-єхидна
   16 сентября 2010
А там, в цих книжках буде чітко написано що вважати "чистою" українською? А що, взагалі є такий термін "чиста" мова? Просто цікаво. А то всі хто українською не спілкуються так багато про неї знають, дивує мене це...

Отакої, Вам смішно, а я тут на порозі геніального відкриття. Я маю шанс нарешті дізнатись що ж таке ця загадкова "чиста мова" і чому тільки українська повинна бути такою, а до інших мов таких претензій не висувають.

Narcisska

Заходил(а): 19.11.2016
Місто:
Narcisska
Пользователь
   16 сентября 2010
Цитата: #2570 alisa 15 сентября 2010, 17:00

Не бачила я ярих націоналістів які б не володіли мовою, а націоналістів я бачила досить багато.

Мої батьки не писали ніякої заяви, але з 5-го класу фактично українська мова в мене не викладалась, а до 5-го і предмету такого не було. Це не заважає мені вільно володіти рідною мовою. Так чому це заважає комусь вивчати російську, якщо він вважає її рідною, я зрозуміти не можу.

Ну, це Ви загнули. У всій країні одиниці говорять на гарній українській... В Миколаєві почути гарну українську можна не так часто, але в Центральній та Західній Україні - вона всюди.

Ой, вот уж не стоит... Западная Украина - это типичный польский акцент.
Родина литературного украинского языка - это Полтавщина, да будет всем известно. То, чем так гордятся на Западной Украине (особенно устная речь) - это украинский язык с огромной примесью польского, чистотой языка там и не пахнет
alisa

alisa

alisa
мати-єхидна
   16 сентября 2010

о, це щось нове. До цього були діалекти і "чиста" мова, а тепер додався ще й "акцент".

А я все життя думала що Київщина, Черкащина, Запоріжжя і так далі теж не російською говорили.

А вони не пишаються, вони просто розмовляють і все.
Може Ви ще висунете власну версію що ж таке "чиста мова"?

Діна, ще трохи і в мене матеріалу на дисертацію вистачить по "чистоті" української мови.

Narcisska

Місто:
Narcisska
Пользователь
   16 сентября 2010
кстати, по вопросу об изучении языка в школе.
Тут говорили о том, что его притесняли и не разрешали в советские времена изучать.
Так в наше время, насколько мне известно, в украинских школах русский язык тоже НЕ изучают в обязательном порядке. Английский - изучают, а русский - факультатив! Потом мы удивляемся, почему дети неграмотно говорят на русском и пишут так же. А почему язык, на котором дома у большинства говорят, не имеет права быть изучаемым?

Narcisska

Місто:
Narcisska
Пользователь
   16 сентября 2010
Цитата: #2570 alisa 16 сентября 2010, 22:43

о, це щось нове. До цього були діалекти і "чиста" мова, а тепер додався ще й "акцент".

А я все життя думала що Київщина, Черкащина, Запоріжжя і так далі теж не російською говорили.

А вони не пишаються, вони просто розмовляють і все.
Може Ви ще висунете власну версію що ж таке "чиста мова"?

Діна, ще трохи і в мене матеріалу на дисертацію вистачить по "чистоті" української мови.

Українською відповім: називайте як вам зручно. Але це типове польське звучання. Зміщені наголоси і т.д.

Говорили, так. Але мова, яку прийнято вважати літературною (в інституті і школі вивчала теорію в такому вигляді), з'явилася на Полтавщині. Хто незгодний і має докази - прошу.

Ні, не буду. Я не літературознавець, але мене дратує, коли суржик (до речі поняття "суржик" стосується лише російських домішок у мові) засуджують за майже невірність рідній мові, а польський "присмак" вважається нормою і ознакою істинної українськості і патріотизму.
Beretta

Beretta

Заходил(а): 01.02.2018
Місто:
Телефон: 0990233710
Beretta
Gold
   16 сентября 2010
Цитата: #2570 alisa 16 сентября 2010, 22:20
А там, в цих книжках буде чітко написано що вважати "чистою" українською? А що, взагалі є такий термін "чиста" мова? Просто цікаво. А то всі хто українською не спілкуються так багато про неї знають, дивує мене це...

Отакої, Вам смішно, а я тут на порозі геніального відкриття. Я маю шанс нарешті дізнатись що ж таке ця загадкова "чиста мова" і чому тільки українська повинна бути такою, а до інших мов таких претензій не висувають.

Нет, в них такого не написано. Термина такого нет. Но есть языковая норма и узус, Вы же это отрицать не будете?

А что, пропуски дают только тем, кто пишет по-украински на форуме?

К тому же, язык, характерный для Полтавской области, является эталоном украинского языка. Это в других книгах написано.
alisa

alisa

alisa
мати-єхидна
   16 сентября 2010

Де це написано?

Ну в такому випадку Ви не читали теми, щодо суржику я висловилась кількома постами раніше, тому Ваше звернення саме до мене нелогічне. Я сприймаю і люблю українську в усіх її проявах - від суржику до "польського акценту", головне щоб людина прагнула говорити рідною мовою, а не цуралась її.

Narcisska

Місто:
Narcisska
Пользователь
   16 сентября 2010
Цитата: #2570 alisa 16 сентября 2010, 23:01

Де це написано?

Ну в такому випадку Ви не читали теми, щодо суржику я висловилась кількома постами раніше, тому Ваше звернення саме до мене нелогічне. Я сприймаю і люблю українську в усіх її проявах - від суржику до "польського акценту", головне щоб людина прагнула говорити рідною мовою, а не цуралась її.

Котляревський відновив літературну українську мову у друкованих творах. Написано у підручниках. Я знаю, що підручники теж не абсолют істини, але загальноприйнята і наразі доведена думка з цього приводу - саме така.

Так, не повністю читала. До Вас особисто претензії не висувала, і щодо "прагнення": як бачите, вільно спілкуюся українською, вважаю її рідною нарівні із російською, не цураюся спілкуватися із людьми, які нею розмовляють зі мною. Нічого поганого не бачу в тому, що у побуті склалася звичка говорити російською. Головне для мене - що я знаю обидві досконало, пишу без помилок і можу цим пишатися.
Просматривают эту тему:

Forum